Eten en drinken: potaje, fruit en Cubaanse rum

Eten en drinken: potaje, fruit en Cubaanse rum

Eten: De Cubaanse Keuken

De Cubaanse keuken is over het algemeen vrij eenvoudig en is mede ontstaan uit Spaanse en Afrikaanse invloeden. Ingrediënten die vaak worden gebruikt in Cubaans eten zijn kip, varkensvlees, (zwarte)bonen, rijst en banaan. Ondanks dat de Cubaanse keuken niet echt verfijnd is, wordt er wel veel tijd aan de bereiding besteed.

Vis- en vleesgerechten met bonen en rijst

Het gerecht dat het meeste gegeten wordt in Cuba is “Puerco”, oftwel geroosterd varkensvlees. Het wordt over het algemeen gegeten met zwarte bonen, witte rijst en bakbananen. Vaak worden de zwarte bonen in de vorm van “potaje” geserveerd. Dit is een stoofschotel van bonen met veel vocht die je over de rijst kan gieten. Wanneer men gebakken kip eet, blijven de bijgerechten meestal hetzelfde. Als u vis besteld in Cuba dan kunt u erop rekenen dat de maaltijd bestaat uit “pargo” (snapper) of “pescado” (witvis). Het is daarnaast op veel plaatsen in Cuba mogelijk om kreeft te bestellen, maar dit is natuurlijk wel een stukje duurder. De gerechten worden op smaak gebracht met komijn, peterselie, oregano, knoflook, citroen en sinasappel.

Vers fruit

Mede door het tropisch klimaat in Cuba smaakt het fruit er een stuk beter dan in Nederland. Fruit dat u in Cuba vaak tegen zal komen zijn bananen, sinasappels, ananassen en mango’s. Het fruit wordt vaak tijdens het ontbijt opgediend en daarnaast regelmatig geperst tot verse sapjes. Veelal komt dit fruit vers van de bomen in de directe omgeving van de casa of het hotel waar u verblijft. In sommige plaatsjes staan de mangobomen zelfs in iedere straat en vallen ze tijdens een drankje op een terrasje zelfs rond je op de grond!

Cubanen houden over het algemeen erg van zoetigheden zoals ijs en gebak. De karamelpudding “flan” wordt vaak als nagerecht gegeten. In de bakkerswinkels zult u veel gebak met glazuur vinden.

Drank: Cubaanse rum

Havana Club Cubaanse rum

Rum is één van de bekendste producten van Cuba. Het bekendste en meest verkochte merk is “Havana Club”. Bruine rum drinkt men voornamelijk puur en witte rum dient als basis voor Cubaanse cocktails. De meest befaamde cocktail van Cuba is de bij velen bekende “mojito”. Deze cocktail bestaat uit witte rum, limoen, rietsuiker, munt en sodawater en kunnen de Cubanen als geen ander bereiden! 

Naast rum zijn Cubanen ook dol op bier, geef ze eens ongelijk met een dergelijk klimaat! Bieren die veel geschonken worden zijn “Bucanero” en “Cristal”. Bucanero bevat 5,4% alcohol en proeft wat “rokerig” en Cristal slechts 4,9% en is een lichter bier dat gemakkelijk wegdrinkt. De wijn die in Cuba gedronken wordt is meestal afkomstig uit Chili of Argentinië. Er is, zeker in de duurdere hotels, goede wijn beschikbaar, maar deze is vaak erg prijzig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *