Baracoa

Baracoa

Baracoa: Een afgezonderd stukje Cuba
Baracoa werd gesticht in 1512 door de Spanjaard Diego Veláquez en was daarmee de eerste Spaanse plaats van Cuba. Het was tevens de eerste hoofdstad van Cuba, daaropvolgend werd dit Santiago en vervolgens werd dit Havana, de huidige hoofdstad. Baracoa karakteriseert zich als een gemoedelijk en nostalgisch plaatsje met een prachtige omgeving aan de Caribische zee. De afgelegen ligging van Baracoa -1070 km van Havana- draagt eraan bij dat Baracoa een eigen identiteit heeft ontwikkelt. Zo wijkt de keuken van Baracoa af van die van de rest van Cuba. Er wordt tijdens het koken meer gebruik gemaakt van specerijen en lokale ingrediënten zoals kokos en chocolade worden vaak in de gerechten verwerkt. De bevolking van Baracoa is erg hartelijk en het plaatsje straalt een ongedwongen ontspannen sfeer uit. Laat u tijdens een rondreis door Cuba dan ook niet weerhouden door de ligging van Baracoa om er een bezoek te brengen, deze draagt juist bij aan de authenticiteit en charme van de plaats.

Plaza Martí: Cubaanse gezelligheid

Als u op vakantie bent, heeft u vast wel tijd en zin in een feestje! In Baracoa wordt er elke zaterdag “La Fiesta” gevierd op Plaza Martí. Het feest vindt buiten op het plein plaats en de lokale bevolking komt hier dan ook massaal op af. Het is een gezellig zooitje van luide muziek, dansende mensen en voetballende jongeren. Er wordt daarbij volop rum gedronken en varkensvlees gegeten, welke te koop zijn bij de kraampjes rondom het plein. Kortom, alle elementen voor een typisch Cubaans feestje zijn dus aanwezig!

Hotel El Castillo

Dit hotel is tussen 1739 en 1742 gebouwd als kasteel en ligt op een heuvel met prachtig uitzicht over de omgeving. Wanneer u een rondreis boekt en Baracoa onderdeel is van het programma dan is de kans groot dat u in dit hotel verblijft. En dit is niet voor niets. Het hotel beschikt over een zwembad met prachtig uitzicht en een bar waar u kunt genieten van heerlijke mojitos. Wanneer u geen georganiseerde rondreis door Cuba heeft geboekt maar zelfstandig op vakantie bent dan doet u er goed aan om dit hotel van te voren te boeken want de kans is groot dat dit hotel voledig vol zit.

Museo Municipal: Een reis door de geschiedenis van Baracoa

In het centrum van Baracoa vindt u viva-cuba-baracoa4-revolution “Fuerte Matachín”, een fort dat stamt uit 1802. In het fort is “Museo Municipal” gehuisvest. Het museum biedt een kijkje in het leven van de oorspronkelijke bevolking, de geschiedenis en de lokale bekendheden van Baracoa. Zo wordt er binnen het museum aandacht geschonken aan “La Rusa”, een Russin die in de jaren vijftig de Sovjet-Unie verliet en vertrok naar Cuba om zich aan te sluiten bij de rebellen. La Rusa opende een hotel in Baracoa en de meest bekende rebellen van Cuba, Fidel Castro en Che Guevara logeerden daar regelmatig. Dit hotel is overigens nog steeds in tact en in gebruik, u vindt het aan de Malecón van Baracoa.

De Río Yumurí

Laat u door de charme van Baracoa niet verleiden om enkel in het stadje zelf te blijven. De nabije omgeving is echt de moeite waard om een dagtripje te maken en een welkome aanvulling op uw vakantie. Als u vanuit Baracoa naar het Oosten rijdt, kunt u prachtige wandelingen maken door plantages waar bananen, cacao, avocado’s en koffie worden verbouwd. Nabij ligt het strand “Playa Barriguá”, een oogverblindend mooie stek. Verwacht hier geen wit bountystrand, maar een zwart strand vol met palmbomen, veel tropische plantengroei en een prachtige baai. Als u uw reis vervolgt naar de Río Yumurí, komt u aan bij een rivier waar de mensen staan te dringen om u een boottochtje aan te bieden. Neemt u hier vooral gretig gebruik van, er staat u namelijk een schitterend tochtje te wachten. Na vijftien minuten varen op de rivier, die omgeven wordt door hoge kliffen, strandt u op een eilandje. U heeft de mogelijkheid om hier een aantal uur te verblijven en te lunchen. Om het eilandje heen, is de rivier ondiep waardoor u de mogelijkheid heeft om te zwemmen. Een heerlijke vakantieplek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *