Inentingen

Inentingen

Inentingen zijn niet verplicht voor een bezoek aan Cuba. Enkele vaccinaties worden wel aanbevolen. Neem contact op met uw huisarts of de GGD voor persoonlijk advies. Onderstaand advies is een algemeen advies waarbij geen rekening is gehouden met persoonlijke aspecten.

Vaccinaties voor Difterie Tetanus Polio – Aanbevolen
Difterie wordt overbracht door het hoesten van patiënten of mensen die de bacterie bij zich dragen. Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie die voorkomt in de grond en u via wondjes kan infecteren. Polio wordt veroorzaakt door een virus dat voorkomt in de ontlasting van patiënten en dat in het in het milieu (zeewater, drinkwater etc.) terecht komt. Aanbevolen wordt om u tegen deze drie ziekten te laten vaccineren.

Vaccinaties voor Hepatitis A – Aanbevolen
Het hepatitis A virus kan leiden tot een ontsteking van de lever. Deze virusinfectie komt veel voor onder reizigers die zich niet ingeënt hebben. De besmetting kan overal plaatsvinden in een omgeving waar hygiëne en sanitaire voorzieningen niet zoals gewenst zijn. Wanneer u hepatitis A oploopt, kunt u hier wel 6 maanden ziek van zijn. Voor mensen op leeftijd is hepatitis A zelfs gevaarlijk. Aanbevolen wordt om u tegen dit (veelvoorkomende) virus in te enten.

Vaccinaties voor Buiktyfus – Persoonsgebonden
Buiktyfus is een bacteriële infectie die plaatsvindt door besmet water of een ander vloeistof. Risicovolle gebieden zijn plaatsen waar de hygiënische voorzieningen te wensen overlaat. Hierbij kunt u denken aan eetgelegenheden waarvan u niet kan garanderen dat de bereiding van voedsel op hygiënische wijze gebeurd. Symptomen zijn hoofdpijn, koorts, diaree, uitslag, bewustzijnsstoornissen etc. In de meeste gevallen is ziekenhuisopname noodzakelijk. Vaccinatie kan door middel van een spuit of het slikken van medicatie.

Rabiës / hondsdolheid

Zoogdieren kunnen mogelijk besmet zijn met rabiës (hondsdolheid) en dit virus overbrengen. Bij niet tijdige behandeling is dit altijd dodelijk. Vermijd om die reden contact met zoogdieren (honden, vleermuizen en andere zoogdieren). Informeer ook of inenting vooraf nodig is op basis van uw reisplannen.

Handig: deet tegen muggen

Cuba is een land met een klimaat waar muggen graag in leven. De muggen in Cuba hebben gelukkig geen Malaria, maar andere ziekten, waaronder Zika en Dengue (knokkelkoorts) komen wel voor. Het is daarom verstandig altijd goed te smeren met Deet, zeker rond schemering. Slapen onder een klamboe en goed bedekken van benen en armen tijdens de schemering worden eveneens aanbevolen.

Voor meer informatie omtrent vaccinaties en andere medische voorbereidingen voor uw bezoek aan Cuba adviseren we de website van LCR (Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering) te raadplegen en een afspraak te maken bij uw huisarts/GGD om reizigersinformatie in te winnen voorafgaand aan uw reis.

Website LCR

GGD reisvaccinaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *