Havana

Havana

Havana: Bruisende hoofdstad van Cuba
Bijna iedere rondreis door Cuba begint of eindigt in Havana en dat is niet voor niets. De vele bezienswaardigheden van Havana zelf, het internationale vliegveld en de vele toeristische bestemmingen op relatief korte reistijd van de stad maken het de start en eind punt van vele rondreizen. Bent u in Cuba voor een strand vakantie dan is een kort bezoek aan Havana een perfecte manier om in een korte tijd zo veel mogelijk van het echte Cubaanse leven te bewonderen. Havana ligt in het westelijke gedeelte van Cuba op twee uur rijden van Varadero. Dit maakt het de ideale dagtrip voor vele strand toeristen die een strand vakantie willen onderbreken met een culturele activiteit. Heeft u echter meer tijd, dan heeft de stad genoeg te bieden voor een langer verblijf. Het koloniale verleden, de rol die de stad speelde bij de revolutie en de muzikale tradities maken van deze stad een bruisende metropool. Alle clichés die u kunt bedenken over Havana zijn waar: oude auto’s op de weg, bejaarde muziekanten met dikke Cubaanse sigaren en prachtige oude koloniale gebouwen. De stad is in te delen in 4 wijken: Havana Vieja, het centrum, Vedado en Miramar.

Verschillende wijken: Centro Havana, Vedado & Vieja Havana

  • Centro Havana is een dichtbevolkte wijk waar verschillende bouwstijlen elkaar afwisselen.
  • Vedado betekent “verboden wijk”. De wijk kreeg deze naam omdat er in de 16e eeuw niet op deze plaats mocht worden gebouwd. Het is een wijk met brede lanen, grote huizen en veel licht. Je vindt er tevens de meeste politieke gebouwen, veel winkels en kantoren.
  • Havana Vieja (Oud Havana) De beste manier om de beziens- waardigheden van Havana Vieja te verkennen is te voet, terwijl de rest van Havana prima per fietstaxi of oldtimertour te bezichtigen is.

Havana Vieja: reis door de tijd

Havana Vieja / Old HavanaEr is geen andere wijk in de stad de een beter gevoel geeft van wat de stad in het verleden is geweest dan Havana Vieja. Gezellige pleintjes, koloniale gebouwen en zestiende-eeuwse forten die zichtbaar geleden hebben scheppen een sfeer die nergens anders in cuba te evenaren is. Sinds de jaren 90 word er echter flink gerestaureerd in deze wijk. Dit zorgt voor een mooi mix van prachtig opgeknapte gebouwen waar musea en hotels zich in bevinden en de nog niet opgeknapte gebouwen die de wijk een rauwe uitstraling geven.

Nachtleven

Voor het nachtleven zijn uiteraard de bars La Bodeguita del Medio en El Floridita erg bekend. Beide waren populaire plekken van schrijver Hemingway. El Floridita kent een enorm arsenaal cocktails, maar uiteraard draait het hier om de favoriete cocktail van Hemingway, de Daiquirí. Enige nadeel aan de populariteit van de twee locaties is dat ze afgeladen zijn met toeristen. Maar niet getreurd, er zijn tal van andere barretjes en terrasjes, waar je kunt nippen aan een mojito of daquirí, genieten van een rumbagroep en een sigaar kunt roken. Voor een avondje theater kun je kiezen tussen het Gran Teatro de la Habana.

Bezienswaardigheden

De Malecón

Malecon HavanaDe 6 km lange malecón is de beroemde boulevard uit Havana. De boulevard begint bij Castillo de la Punta en loopt langs de zee naar Vedado. Op de malecón ziet u het dagelijkse leven van de inwoners van Havana aan u voorbij komen. Muzikanten zitten op de kademuur te repeteren, kinderen spelen honkbal, honden worden uitgelaten en bedelaars hopen dat u wat CUC aan ze wil afstaan. In het weekend manifesteert de malecón zich tot één groot feest. Honderden mensen verzamelen zich hier om gezamenlijk rum te drinken en te dansen. De boulevard verbindt de oude stad met de buitenwijken en is in de vroege avond en het weekend een ontmoetingsplaats voor flanerende cubanen.

Plaza de la Revolución

Plaza de la Revolucion HavanaPlaza de la Revolución is een plein van 72.000 m² groot en is daarmee één van de grootste stadpleinen ter wereld. Het is het meeste bekende plein van Havana geworden nadat Fidel Castro en Che Guevara in 1959 op dit plein de revolutie inluidden. Daarnaast hield Fidel Castro hier jaarlijks zijn toespraak voor meer dan een miljoen Cubanen. Midden op het plein staat een 142 meter hoog monument, officieel ter nagedachtenis van de 19e eeuwse revolutionair José Martí. Dit monument bestaat uit een 18 meter hoog standbeeld van José Martí en een 109 meter hoge toren. Het monument heeft de nationale held te danken aan het strijden voor de onafhankelijkheid van zijn land. Rondom dit plein staan voornamelijk overheidsgebouwen waaronder het Ministerie van Binnenlandse Zaken met daarop een enorme afbeelding van Che Guevara. Leuk feitje: er is ruimte voor wel anderhalf miljoen mensen, wanneer Fidel Castro één van zijn toespraken hield.

Kasteel Morro en Fort Cabaña

De forten vormden het grootste Spaanse militaire complex in Zuid-Amerika. Iedere avond klokslag 21.00 uur worden vanaf deze plek nog steeds de kanonnen afgevuurd. Hier vind je eveneens het voormalige hoofdkwartier van Ché Guevara. Vanaf het fort heb je een mooi uitzicht over Havana Vieja.

Cathedral de San Cristobal

18e eeuws bouwwerk, waarmee duidelijk meerdere architecten aan het werk zijn geweest. Gelegen aan een fraai, vrijwel geheel gerestaureerd plein, vlak bij La Bodeguita del Medio. Hier lag ooit Columbus begraven.

Palacio de los Capitanes Generales

Aan de Plaza de Armas in het oude centrum. Fraai 18e eeuws paleis waar aanvankelijk de Spaanse gouverneurs en later de eerste Cubaanse presidenten waren gehuisvest. Thans bevindt zich hier het Stadsmuseum Musea de la Ciudad.

Capitolio Nacional

El Capitolio HavanaEen goedgeslaagde kopie van het Capitool in Washington die zelfs hoger is. Een 24-karaats diamant onder de koepel bepaalt het absolute nulpunt van alle afstanden in Cuba.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *