Sierra Maestra

Sierra Maestra

Sierra Maestra: Cuba’s hoogste bergen
Ten westen van Santiago de Cuba ligt de bergketen Sierra Maestra. Deze bergen danken hun naam aan de periode waarin Fidel Castro en zijn troepen zich hier schuil hielden. De paden en kampementen die zij gebruikten om de revolutie voor te bereiden zijn nog steeds in gebruikt en te bezichtigen. Naast deze historische waarde beschikt het gebied ook nog eens over een uitzonderlijke schoonheid. De bergen zijn bedekt met prachtige natuur en er zijn zeldzame vogels te spotten. Reden genoeg dus om eens van de gebaande paden te treden en dit gebied te bezoeken.

Santo Domingo
viva-cuba-santo-domingo3-rivierzwemmen Veel keuze om te verblijven in dit gebied heeft u niet. De toeristische voorzieningen zijn nog niet op het niveau wat u gewend bent in de rest van Cuba. Het gebied is moeilijk te bereiken en er is weinig keuze wat betreft hotels. Laat u hier niet door af schrikken want dit zorgt er juist voor dat het gebied nog erg authentiek is. De beste plek om te overnachten is zonder twijfel Santo Domingo. Een klein dorpje met een hotel, een casa particular, een rivier waarin u kunt zwemmen en prachtige bergen in de omgeving. In Santo Domingo kunt u verschillende bergtochten boeken bij Villa Santo Domingo. De populairste zijn de toch naar de hoogste berg van Cuba: Pico Turquino en de toch naar het oude basis kamp van Fidel Castro.

Pico Turquino: 2 daagse wandeling
viva-cuba-santo-domingo5-pico-turquino Op 1974 meter boven zee niveau bevindt zich de hoogste plek van Cuba. De Pico Turquino is bereiken via een 12km lang bergpad dat start vanuit het uitzicht punt Alto de Naranjo, 5 km zuidoostelijk van Santo Domingo. De tocht is te doen in 1 dag, maar het wordt aangeraden te overnachten op de berg en de tocht te verspreiden over ander halve dag. Ook is het mogelijk om na het bereiken van de top niet terug te gaan naar Santo Domingo maar om door te lopen naar de kust. Dit is wel wat lastig te organiseren omdat u waarschijnlijk niet al u spullen wil mee sjouwen en de wegen naar de plek waar u uit komt vaak lastig te bereiken zijn.

La Plata: dagtocht
Een minder zware tocht is die naar La Plata. 3 km vanaf het uitzichtpunt bereikt u het hoofdkwartier van Fidel tijdens de revolutie. Het hoofdkwartier is verspreidt over 3 kampen. De eerste is het zeer eenvoudige ziekenhuisje dat Che Guevara opzetten en leiden. Het tweede bestaat uit een klein museum, een helikopter platform en een begraafplaats waar gesneuvelde revolutionaire liggen. Ook staan er nog verschillende hutjes waar de rebellen in leefde en is de huisvesting van Fidel Castro na gebouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *