Geld wisselen naar cubaanse valuta

Geld wisselen naar cubaanse valuta

Geldzaken zijn in Cuba anders dan u bij de meeste andere vakantiebestemmingen gewend bent. Zo zijn er meerdere valuta en is geld opnemen met een Europese bankpas niet mogelijk. Je zult daarom geld mee moeten nemen om om te wisselen. Een creditcard is daarnaast sterk raadzaam. Lees hieronder hoe u uw geldzaken tijdens uw reis regelt.

Cubaanse valuta

In Cuba maakt men gebruik van twee valuta’s: de Cubaanse Peso Convertible (CUC) en de Cubaanse Peso (MN). De toeristen betalen met de CUC en de andere munteenheid (MN) is in regel niet beschikbaar voor buitenlanders. De wisselkoers van 1 CUC is 24 pesos (MN). Het is verboden binnenlandse betaalmiddelen uit te voeren; je mag CUC’s dus niet mee terugnemen naar Nederland.

Geld pinnen met bankpas niet mogelijk

In Cuba is het niet mogelijk geld op te nemen uit een pinautomaat met een MAESTRO-bankpas. Neem daarom altijd een creditcard mee (VISA of MASTERCARD), hiermee kun je in sommige gelegenheden betalen en geld opnemen bij de bank.

Geld wisselen

Voor deze reis kun je het beste euro’s meenemen, deze kun je ter plaatse omwisselen naar de lokale valuta: ‘peso convertible’ (CUC). Dit kun je doen bij de CADECA-kantoortjes die in de meeste steden wel aanwezig zijn (openingstijden: 9:00 – 16:00). Bij een bank of de receptie van een hotel kun je ook vaak geld wisselen, alleen dan is de koers minder gunstig. In veel gevallen worden beschadigde, beschreven en/of gescheurde bankbiljetten niet geaccepteerd. In de plaatsen Havana, Viñales, Trinidad, Santiago de Cuba en Varadero is er gelegenheid om bij de bank contant geld op te nemen met een creditcard (behalve American Express).

We raden aan bij aankomst op het vliegveld voor de eerste dagen een bedrag in te wisselen. Tel altijd eerst in het zicht het bedrag wat je afgeeft aan het loket om te wisselen, zodat er geen misverstand ontstaat over hoeveel geld je gegeven hebt om te wisselen. In Soroa zijn geen wisselkantoren/banken.

Uitgaven en fooien

De meeste mensen in de dienstverlenende beroepen leven van fooien. Geef in restaurants en taxi’s minstens 10% fooi, ben je erg tevreden dan kan het oplopen tot 20%. Een gids kun je 3-5CUC geven per excursie en een portiers/kofferdragers 1-2CUC.

Uitgaven qua maaltijden kun je rekenen op ongeveer 7-12CUC per warme maaltijd.

Op Cuba is er een tekort aan bijna alles, dus mocht je nog 2e handskleding/multivitamienen/medicijnen/zeep/shampoo over hebben (of achterlaten) wordt dit erg gewaardeerd.

5 gedachten over “Geld wisselen naar cubaanse valuta

  1. Hallo Robin,

   Pinnen zoals dat in Nederland gebruikelijk is, is in Cuba inderdaad helaas niet mogelijk. Heel soms wordt een pinpas mogelijk wel geaccepteerd, maar dit brengt vaak hogere kosten met zich mee dan wanneer je op een andere manier geld opneemt.
   De beste opties die je hebt:

   • Credit card: neem geld op met een creditcard. (American Express wordt niet geaccepteerd!)
   • Wissel contant geld (euro’s) om voor Cubaanse CUC’s. Dit kan direct op het vliegveld (tip: vaak staat er bij de aankomsthal een flinke wachtrij, iedereen moet namelijk direct geld wisselen. Kijk of je bij aankomst naar het geldwisselkantoor bij de vertrekhal kunt, hier wordt je vaak zo goed als direct geholpen).

   Omdat je geen Cubaanse valuta het land uit mag voeren kun je voorafgaand aan je reis niet al aan CUC’s komen. Dit moet je dus altijd in Cuba zelf regelen. Fijne reis!

 1. Wij zijn afgelopen juli 2019 op Cuba geweest en hadden bewust geen credit-kaart meegenomen. Dacht toch dat het wat link was. In de eerste instantie was het wel even knijpen want ABN en ING werkten niet (MAESTRO) Mijn vriendin had ook nog een RABO pas en die werkte gelukkig wel. Dus in ieder geval in Juli kon je gewoon met je Pin-Pas van de Rabo (MAESTRO) geld opnemen in de (meeste) automaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *