Santiago De Cuba

Santiago De Cuba

Santiago De Cuba: Paradijs voor de muziek en kunstliefhebber
Santiago is, op Havana na, de grootste stad van Cuba. De stad telt 440.000 inwoners en kent een zeer verscheiden aantal bevolkingsgroepen. Santiago ligt aan een prachtige baai waarvan de hellingen zijn bedekt met suikerriet- en koffieplantages. Er hangt een rustige sfeer in de stad, mede doordat veel wegen autovrij zijn gemaakt. De mentaliteit van de bevolking draagt ook bij aan deze sfeer, wellicht dat deze ontspannen Caribische sfeer te verklaren is door de ligging van Santiago, namelijk tegenover Jamaica en Haïti. Als u tijdens een rondreis door Cuba op zoek bent naar muziek, kunst en cultuur, bent u in deze levendige stad aan het goede adres. Santiago ademt deze begrippen immers uit.

Parque Céspedes: Het centrale plein van Santiago
viva-cuba-santiago-de-cuba03-muziek Midden in het centrum van Santiago vindt u Parque Céspedes, een gezellig druk en schitterend koloniaal plein. Zowel jong als oud en rijk als arm, komt op dit plein af. Het is een gezellig samenzijn van Cubaanse mensen die nieuwtjes uitwisselen, wat zitten te kletsen of simpelweg gewoon zitten te genieten op een bankje. Het plein wordt overheerst door “Catedral de Nuestra Señora de la Asunción. Deze 20-eeuwse kerk is van binnen fraai beschilderd en is voorzien van handgesneden houten banken. Aan de andere kant van het plein staat het stadshuis “Ayuntamiento” van waaruit Fidel Castro op het balkon de overwinning van de revolutie uitriep. Ten slotte vindt u aan het plein “Hotel Casa Granda”. In de jaren vijftig was dit hotel de ontmoetingsplaats voor Amerikaanse spionnen en Cubaanse rebellen. Tegenwoordig is het een buitengewoon elegant hotel met een chic terras aan het plein. Tevens is er een terras op de bovenste verdieping te vinden van waaruit u een mooi uitzicht op Santiago heeft. Het nuttigen van een drankje op het dakterras is, met name met zonsondergang, een echte aanrader voor uw vakantie.

De bewegelijke straten van Santiago
Als u een goede indruk wil krijgen van het dagelijkse leven van de inwoners van Santiago, loopt u dan een tijdje rond in de straten rondom het plein “Parque Céspedes”. U treft hier een chaotische mengeling van slenterende rokende mannen, lange rijen voor de supermarkt en het drukke verkeer. Opmerkelijk is dat er regelmatig mensen de revue passeren met een kip op hun schouder. Als u op rondreis bent in Cuba, zal u hier wellicht niet meer vreemd van opkijken aangezien dit fenomeen zich vaker in het straatbeeld van Cuba voordoet.

Museo Bacardí: Verboden Cubaanse rum
Aan de Calle Aguilera in Santiago vindt u het Museo Bacardí. Wellicht dat u tijdens uw vakantie in Cuba al een aantal mojito’s en/of cuba libres hebt gedronken, deze zijn hoogstwaarschijnlijk gemixt met Havana Club of anders door een zelfgestookt goedje. Desalniettemin is Bacardi toch het grootste en bekendste rum merk van de wereld. Dat rest u de vraag, waarom niet in Cuba? Het bedrijf is na de revolutie gevlucht voor het regime van Fidel Castro en door de Amerikaanse boycot van Cuba zijn dergelijke producten niet te vinden in het land. In het museum vindt u het werk van Cubaanse kunstenaars en memorabilia van de Cubaanse afhankelijkheidsoorlogen.

Calle Heredia
viva-cuba-santiago-de-cuba13-straat3 Als u tijdens uw rondreis in Cuba toe bent aan een beetje “cultuur snuiven” dan kunt u een bezoek brengen aan “Calle Heredia”. In deze straat worden tentoonstellingen, lezingen, literaire discussies en poëzievoordrachten georganiseerd. Als u nog de benodigde souvenirs uit Cuba moet inslaan voor het thuisfront, bent u in deze straat ook aan het goede adres. U vindt hier namelijk aanzienlijk veel winkels die hier een groot aanbod in hebben. De straat is daarnaast befaamd om de livemuziek die er vaak te horen is. “Casa de la Trova” is de meest populaire tent om naar toe te gaan. U kunt hier de hele week door muziek horen, gespeeld door zowel lokale beroepsmusici als talentvolle amateurs, van verschillende (Cubaanse) genres.

Carnaval in Santiago de Cuba
In Cuba wordt er op verschillende data carnaval gevierd. In Havana viert men het in Augustus en in Santiago de Cuba wordt er eind Juli uitbundig carnaval gevierd. De straten van Santiago de Cuba worden afgezet en maken plaats voor een grootste optocht door de stad. De optocht bestaat uit indrukwekkende praalwagens en “de comparsas” oftewel de straatdansen. Buurtbewoners oefenen het hele jaar door voor deze optocht. De opkomt van toeschouwers is dermate hoog dat je op tijd moet komen om een goed plekje langs de kant van de weg te bemachtigen. Eenmaal plaats genomen zal je niet alleen genieten van de optocht, maar ook van de feestvierende menigte om je heen. Zij dansen allen net zo goed mee als de officiële deelnemers van de optocht. Natuurlijk gaat dit gepaard met de benodigde rum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *