Overnachten in Cuba

Overnachten in Cuba

Cuba biedt twee mogelijkheden wanneer het aankomt op overnachten: u kunt kiezen voor een hotel of een “casa particular”, een “home stay” bij de lokale bevolking thuis. Hoewel een hotel natuurlijk vertrouwd klinkt, is het zeer aan te raden tijdens uw reis in Cuba te kiezen voor de casa’s. Het echte Cuba gevoel krijg je immers door kennis te maken met de lokale bevolking! En de meeste casa’s doen qua kwaliteit niets onder in vergelijking met luxe hotels!

Hotels

Luxe hotel Cuba

Net als ieder ander land hebben de grootste steden in Cuba verschillende hotels. De kwaliteit van de hotels verschilt sterk. In de populaire badplaatsen als Varadero kun je overnachten in luxe resorts, maar verwacht deze zeker niet overal! Wil je zeker zijn dat je een leuk hotel boekt? Bekijk dan zeker de reviews op vergelijkingssites!

Casa particular (aanrader!)

Casa particular in HavanaEen casa particular kun je het best zien als een Cubaanse “Bed & Breakfast”. Het zijn slaapkamers in de woningen van Cubanen die worden verhuurd aan toeristen. Soms wonen de huiseigenaren in hetzelfde huis, in andere gevallen woont de huiseigenaar in de buurt en heeft iemand in dienst die het ontbijt verzorgt en de kamers schoonmaakt.

Elk huis is verschillend, de ene lijkt meer op een hostel en de andere is weer meer een “normaal huis”. De minimale standaarden voor de slaapkamers zijn wel overal hetzelfde: airconditioning, eigen badkamer/douche, comfortabele bedden en de mogelijkheid tot een ontbijt. Dit wordt door de Cubaanse regering verplicht.

Maar, vergeet niet: je bent wel op Cuba! Het kan dus gebeuren dat er soms tijdelijk iets mis is met de elektriciteit of water. Het leuke aan het verblijf in een casa particular is vooral de kleinschaligheid en persoonlijke benadering. Je kunt bij de huiseigenaar altijd terecht voor tips over lokale excursies. Voel je niet verplicht bij de casa’s te eten, maar probeer het zeker een keertje uit! De meeste eigenaren van de verblijven vinden het leuk als je hun kookkunsten wilt uitproberen en vaak is het eten lekkerder dan wanneer je er zelf op zoek gaat.

Zorg ervoor dat je altijd vóór het donker bij de casa bent, het wegdek is ’s avonds slecht/niet verlicht.

Casa particular herkennen

Casa particular bordje
Het Casa Particular teken; een huis die dit teken aan de gevel heeft hangen doet dienst als overnachtingsplaats voor toeristen. Klop gewoon aan en vraag om een kamer!

Een casa particular is gemakkelijk te herkennen aan een speciaal teken (zie links). Dit teken is terug te vinden op een bordje dat op of bij een huis geplaatst is. Ben je op zoek naar een overnachting? Dan kun je bij woningen die dit teken hebben altijd aanbellen. Is er geen ruimte vrij? Dan verwijzen ze je door naar een kennis, familielid of buur die wel ruimte heeft. Cubanen zijn zeer behulpzaam en zorgen ervoor dat je een fijn verblijf hebt, of het nu bij hunzelf thuis is of bij iemand in de straat/buurt!

Keuze voor een casa

Let op: Als je de stad komt binnenrijden (of aankomt bij het busstation) zullen de Cubanen proberen je naar hun eigen casa te lokken. Ze staan dan klaar met bordjes met foto’s van hun huis en proberen je te overtuigen dat hun casa de leukste of beste is! In Trinidad kunnen deze mensen wat agressiever zijn en springen nog net niet voor de auto. Laat je hierdoor niet afschrikken en trek vooral je eigen plan, ze zullen je dan vanzelf met rust laten. De eigenaar van de casa wacht thuis op je en zal je nooit op straat aanspreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *