Vervoer in Cuba – taxi, OV of huurauto?

Vervoer in Cuba – taxi, OV of huurauto?

Cuba is een eiland met vele gezichten. De meeste toeristen kiezen er daarom voor een rondreis te boeken en verschillende plaatsen te bezoeken. Vervoer van A naar B kan in dat geval op verschillende manieren:

Taxi

Op Cuba zijn er verschillende soorten taxi’s waarmee u zich kunt verplaatsen: officiële taxi’s van de Cubaanse overheid (geel/zwarte taxi’s) en particuliere taxi’s (veelal oldtimers). De officiële taxi’s zijn vaak iets duurder, met een particulier kan daarnaast soms nog onderhandeld worden over de prijs.

Coco taxi's in Cuba
Coco taxi’s

Speciaal voor toeristen zijn er in de binnenstad zogenaamde “coco-taxi’s”. Dit zijn gele driewielers in de vorm van een cocosnoot, zeker de moeite waard om eens te proberen! Tenslotte heb je ook de fietstaxi waar vooral de Cubanen zelf veel gebruik van maken.

Taxi colectivo, gedeelde taxi

De taxi colectivo (gedeelde taxi) is een populaire manier van vervoer op Cuba. Door met meerdere mensen een auto te vullen kunnen de kosten gedeeld worden en reist u voordelig van plaats naar plaats. Houd er wel altijd rekening mee dat u een taxi colectivo vooraf moet reserveren (vaak een dag) zodat er andere mensen met dezelfde bestemming gezocht kunnen worden.

Openbaar vervoer op Cuba

Openbaar vervoer in Cuba is anders dan we in Nederland gewend zijn, zeker het openbare vervoer waar de locale bevolking gebruik van maakt. De bussen zijn eerder oude vrachtwagens die nu mensen vervoeren. Ze zijn vaak erg druk en overbevolkt. Dit kan natuurlijk een leuk avontuur opleveren, maar veelal kiezen toeristen (voor langere afstanden) voor een alternatief, de Viazul bussen.

Viazul bussen

Viazul bus CubaDoor heel Cuba (en voornamelijk in drukkere plaatsen) zie je ze volop rijden; de grote tourbussen van Viazul. Voor toeristen is dit één van de gemakkelijkste manieren van transport. De relatief nieuwe, comfortabele bussen rijden volgens strakke schema’s. Je kunt hier dan ook vrij goed van op aan.

Tickets koop je bij de Viazul kantoren, meestal aanwezig op de stations. Het kan zo zijn dat deze stations net buiten de stad liggen. Telefonisch of online boeken is niet mogelijk, je moet er echt langs. De taxi van je casa naar het busstation en vice versa regel je zelf (tenzij dit anders is doorgegeven).

Onderstaand een overzicht van de populairste trajecten, de geschatte reistijd en de te verwachten kosten per persoon:

Kosten openbaar vervoer in Cuba
Route Duur Kosten
Havana – Vliegveld Varadero 2:45u $ 10
Havana – Trinidad 6:15u $ 25
Havana – Viñales 3:40u $ 12
Havana – Cienfuegos 4:45u $ 20
Havana – Santa Clara 4:30u $ 18
Holguín – Santiago de Cuba 3:25u $ 11
Holguín – Camagüey 3:10u $ 11
Camagüey – Trinidad 4:40u $ 15
Trinidad – Cienfuegos 1:40u $ 6
Viñales – Pinar del Río 0:50u $ 6
Viñales – Cienfuegos 7:10u $ 32
Santiago de Cuba 5:00u $ 15

*prijzen kunnen inmiddels veranderd zijn

De busrit kan even duren, daarom een aantal handige tips voor gedurende de rit:

  • De airco staat hoog! Neem zeker een goed vest of een dekentje mee om warm te blijven.
  • Zorg dat je wat te eten en drinken mee neemt. Op de stations en onderweg kun je meestal niets kopen.
  • Toiletten zijn niet aanwezig, zorg dus dat je vooraf geweest bent of gebruik maakt van de plaspauzes.
  • Tijdige reservering is noodzakelijk! (minimaal dag vooraf). Op de dag zelf binnenlopen kan, maar een plaats is dan geen garantie.
  • Wees op tijd! De bussen rijden redelijk stipt en wachten zeker niet op laatkomers.

Huurauto

Rondreizen met een huurauto door Cuba is een waar avontuur! U zult vaak uw snelheid moeten aanpassen omdat er mensen langs de kant van de weg kunnen staan, er dieren loslopen, vanwege gaten in het asfalt of zelfs omdat er krabben op de weg lopen! De bewegwijzering is niet altijd even duidelijk, maar laat je langs de kant van de weg niet zomaar benaderen. Wij raden het ook af om lifters mee te nemen en zorg ervoor dat u voor het donker bij de plek van bestemming bent. De wegen op Cuba zijn niet altijd even goed verlicht en de kwaliteit van de wegen is ook niet overal hetzelfde. Dit hoort natuurlijk allemaal een beetje bij de ultime ‘Cuba’ ervaring.

Handig om te weten:

Verkeersregels

Op Cuba rijd je langs de rechterkant van de weg en vaak is het niet zo druk op de wegen. Op snelwegen kun je zo’n 80-100 km per uur, op B-wegen 50-80 km per uur. Hieronder een aantal belangrijke verkeersborden die afwijken van hoe je ze waarschijnlijk kent:

Cubaans stopbord
Dit is een stopbord. Het spaanse woord “Pare” betekent stoppen. Cubanen zijn hier heel streng in. Stop dus echt en schakel terug naar de eerste versnelling voordat je verder rijdt.
Verkeerscontrole waarschuwingsbord
Let goed op bij wanneer u een “punto de control” nadert. Let hier goed op de maximum snelheid, hier is namelijk een politiecontrole.
De lokale politie is te herkennen aan de aanwezigheid van een wapen en patrouillewagen.

Tanken op Cuba
Tank altijd Especial (loodvrije benzine); autoschade door het tanken van verkeerde benzine is niet verzekerd. Voor Especial is het octaangehalte ongeveer 95. Tank tijdig en wacht er niet mee tot de benzine bijna op is. Niet overal zijn er tankstations. Zorg ervoor dat je altijd voldoende cash bij je hebt, soms kun je ook met creditcard betalen (indien de verbinding werkt). Check voor de zekerheid (mocht
iemand je helpen bij het tanken), dat de meter met de beginstand voor het tanken wel op nul staat.

Inleveren van de auto
Auto’s kun je het beste met een lege tank inleveren, het verschil krijg je niet meer teruggestort. Indien je zonder schade hebt gereden, wordt de blanco creditcardstrip voor de borgsom bij het inleveren van de auto weer verscheurd. Bij het eerder inleveren van de auto wordt bij terugkeer in Nederland géén restitutie verleend. En klachten dienen binnen 4 weken na terugkeer schriftelijk te worden doorgegeven met geldige betaalbewijzen/facturen indien restitutie gewenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *